Wat is vereffening en wat doet een vereffenaar

Wanneer iemand is overleden, hebben de erfgenamen de keuze de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen. Als ze aanvaarden, kan dat zuiver of beneficiair; onder het voorrecht van boedelbeschrijving zoals dat heet. Ieder van de erfgenamen heeft zelf de keuze, je hoeft niet allemaal  hetzelfde te kiezen.

Als je zuiver aanvaardt, volg je de erflater op in al zijn bezittingen en schulden en die schulden moet je dan eventueel ook uit eigen zak betalen. Als je beneficiair aanvaardt, dan hoef je de schulden niet uit eigen zak te betalen maar worden de schuldeisers alleen betaald voor zover dat uit de nalatenschap mogelijk is.

Als bij beneficiaire aanvaarding blijkt dat de nalatenschap meer schulden dan bezittingen heeft, moet de nalatenschap vereffend worden. De gezamenlijke erfgenamen zijn in beginsel vereffenaars en zij moeten de nalatenschap afwikkelen ten behoeve van de schuldeisers. Voor veel mensen is dat erg lastig en dan kan het zin hebben om bij de rechtbank (via een advocaat) de benoeming te vragen van een professionele vereffenaar.

Dat is vaak een kostbare zaak omdat een vereffening veel detailkwesties kent, waar veel tijd in kan gaan zitten. Denk aan de oproeping van alle schuldeisers, discussies over de omvang van vorderingen, de verkoop van spullen en het opmaken van de uitdelingslijst.

Ook anderen kunnen de rechtbank om benoeming van een vereffenaar vragen, zie art. 4: 204 lid 1 BW.

Het kan dus verstandig en goedkoper zijn, om gericht advies in te winnen bij iemand die verstand heeft van vereffeningen, die je een handleiding geeft en uitlegt wat er moet gebeuren.

Dan kun je dingen die veel tijd kosten, maar niet zo ingewikkeld zijn zelf doen en laat je het controleren voordat het op de post gaat.

De dingen die wel ingewikkeld zijn, die laat je dan doen.

Op die manier kun je zelf goedkoop afwikkelen en weet je toch zeker dat het goed gebeurt.

Ik ben Mr. Dr. Eric W J Ebben,eric

bereikbaar via eric@mr-dr-ebben.nl / 0251 657000

Oud docent notariële vakken Vrije Universiteit – Amsterdam

Docent Fiscaal Bureau Notariaat – Amsterdam

Docent IVJO – summercourse,

Docent Kluwer, SDU, OSR

Redacteur/Docent Split Online

Eigenaar van FamilyMatter.nl – Castricum en

Mr-dr-ebben.nl : wetenschappelijk bureau voor eenpitters.

 

 

Category Eric, Uncategorized
Share :
CommentsNo Responses to “Wat is vereffening en wat doet een vereffenaar”
No comments yet.

Geef een reactie